Receptajánló
Mustáros nyúl

Hozzávalók: (6 főre)
1 nyúl, csontozva, filézve (kb. 1,5 kg színhús)
6 dl. testes, száraz fehér bor
100 gr. crème fraiche ( 50 gr. zsíros tejföl és 50 gr. főzőtejszín keveréke is jó)
1 szép szál sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
5 szál zöldhagyma
3 szép babérlevél
1 szép szál kakukkfű
1 kockacukor (kb. 5 gr.)
1 ½ evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem
só,
bors,
mustár,
olaj
 
  Elkészítés:
A húst daraboljuk fel kb. kis tenyérnyi méretű darabokra. Kenjük be mustárral mindkét oldalát, majd futassuk meg mindkét oldalát kevés olajon egy serpenyőben, majd vegyük ki a húst és egy kicsit tegyük félre. Öntsünk még egy kevés olajat a serpenyőbe és dinszteljük meg benne a finomra vágott zöldhagymát.
Egy külön lábasban forraljuk fel a bort az apróra vágott fokhagymával, a karikára vágott sárgarépával, a babérlevéllel, a kakukkfűvel és a cukorral.
Tegyük vissza a húst a serpenyőbe és öntsük rá a felforralt fűszeres bort. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk főni 1 órán keresztül.
Egy kis tálban keverjük össze a crème fraiche-t 1 evőkanál mustárral és 1 evőkanálnyi petrezselyemmel.

Amikor kész a hús, vegyük ki a darabokat, tegyük tálra és szórjuk meg a fél kanálnyi petrezselyemmel. A szaftot szűrjük le, tegyük vissza a lábasba, adjuk hozzá a mustáros krémet, forrósítsuk át (de nem kell felforralni!), majd öntsük a hússzeletekre.
Köretként vajban párolt bébirépát és bébi burgonyát készítsünk hozzá.
 
  2006-os évjáratú Egri Bikavérünk gazdag aromáit pompásan kiemeli ez a finom fogás.
 
   
   |   tovább