Receptajánló
Pikáns zöldséges, mustáros marhaszelet

Hozzávalók (4 személyre)
80 dkg marha felsál
1 nagy csomag vegyes zöldség (Sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
2,5 dl. tejföl
2 evőkanál mustár
6-8 babérlevél
1 evőkanál áfonya, vagy fekete ribizli lekvár
4-5 evőkanál olaj
só, bors, piros paprika
  Elkészítés:
A húst megmossuk, hüvelykujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, mintha húslevesbe készítenénk elő. (Használhatunk mélyhűtött húsleves zöldséget, 1 zacskónyit, de a hagymát és a kelkáposztát, valamint - ha van benne - a paradicsomot és a paprikát vegyük ki.)

A felszeletelt húst egy külön serpenyőben, lisztezés nélkül, mindkét oldalán egy kevés forró olajban megfuttatjuk, hogy egy kis kérget kapjon.

A kuktafőzőbe kevés olajat teszünk, ráfektetjük a hús szeleteket, egyenként megsózzuk, megborsozzuk és piros paprikával megszórjuk őket, rászórjuk a zöldséget és a babérlevelet, egy kicsit azt is megsózzuk. Megöntözzük 2-3 evőkanál olajjal, s felöntjük kb. 2 dl. vízzel. A kuktát lezárjuk, s fütyüléstől kezdve kb. 40 percig kis tűzön főzzük. Miután levettük a tűzről, megvárjuk míg a maradék gőz is távozik, majd kinyitjuk.

 
  Kivesszük és egy tálba tesszük a hússzeleteket, gondosan leszedve róluk a zöldséget. A zöldséget (a babérlevelet is) a szafttal együtt jól összeturmixoljuk. Ízesítjük a mustárral, a lekvárral és bekeverjük tejföllel, majd visszatesszük a tűzre, s állandó keverés mellett kétszer-háromszor átrotyogtatjuk. Ráöntjük a mártást a húsra, kevés tejföllel díszítjük a tetejét, s már találhatjuk is. Köretként zsemlegombóc a legfinomabb hozzá.

Tipp:
Ha nincs kuktánk, jól záródó fedelű lábasban is készíthető, de hosszabb időt igényel, s a vizet időnként pótolni kell.

Ha ezt a fogást készítik el 2006-os évjáratú Egri Kékfrankosunk mellé, tökéletesen élvezhetik a bor minden szépségét.
   
   |   tovább