Receptajánló
Rozmaringgal és fokhagymával tűzdelt báránycomb

Hozzávalók: (4-6 főre)
1 szép báránycomb (lehet első, vagy hátsó, de max. 2 kg-os darab)
3 gerezd fokhagyma felszeletelve + 1 egész fej fokhagyma (tisztítás nélkül)
4 friss rozmaring ág
2 sárgarépa
1 fej hagyma
1 szép szál szárzeller
1 szál petrezselyem
1 szál friss kakukkfű
2 szem szegfűszeg
2,5 dl. száraz fehérbor
tengeri só
  Elkészítés:
Kapcsoljuk be a sütőt és fűtsük fel 230 fokra
Sózzuk be alaposan a húst, majd ejtsünk rajta bemetszéseket, melyekbe tegyünk egy-egy fokhagyma szeletet, és rozmaringot.
Tisztítsuk és mossuk meg a hagymát, a sárgarépát, és a zellert, és vágjuk vékony csíkokra (un. julienre).
Egy megfelelő mélységű sütőedény aljára szórjuk be a zöldségeket és a fűszereket, majd fektessük rá a báránycombot. Tegyük be a forró sütőbe és süssük 30 percig. Ekkor vegyük ki, locsolgassuk meg a képződött lével, a sütőt pedig vegyük vissza 180 fokra.
Tegyük vissza a húst a sütőbe, lefedve a tálat a tetejével, vagy alufóliával, és süssük tovább legalább másfél órát, akár 1 óra 45 percet is.
Ha kész, vegyük ki a sütőből, tegyük egy tálra pihenni legalább 20 percet, mielőtt felszeletelnénk.
A sütőtálból szűrjük le a pecsenyelét egy külön lábasba, és tegyük fel közepes tűzre felforrni. Ekkor adjuk hozzá a bort és alaposan keverjük össze. Forraljuk újra fel, majd hagyjuk kis lángon rotyogni, addig amíg kb. a 2/3-ra besűrűsödik.
 
  Szeleteljük fel a húst egy tálra, külön szószos tálba kínáljuk hozzá a pecsenyelét. Petrezselymes pirított burgonyát, vagy bő olajban sült bébi burgonyát készítsünk mellé köretnek.

Tipp: Nyáron friss, párolt ribizlit is készíthetünk hozzá!

A nemesen egyszerű, de ízekben gazdag fogás tökéletesen kiemeli a pincészet zászlósborának, a Birtokbor család 2005-ös évjáratú Cabernet franc-jának minden szépségét.
 
   
   |   tovább