Receptajánló
Rozmaringos marhasült

Hozzávalók (4 főre)

1 kg. marhahátszín
Szeletelt bacon szalonna
2 szép szál zöldhagyma
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4-5 szál szárított rozmaring ág, vagy 1 kávéskanál őrölt rozmaring
só, őrölt bors
3-4 evőkanál olaj
  Elkészítés:
A húst hosszában, két oldalán borítsuk be szeletelt bacon szalonnával, majd spárgával, 4-5 cm-es közöket hagyva, tekerjük körbe, keresztben és hosszában – mint a kötözött sonkát – hogy szép, hasáb alakú legyen. Tegyük be 200 fokos sütőbe, és süssük 60 percig.
Majd tegyük a húst alufóliára, fektessük mellé két oldalról a zöld hagymákat, a felkarikázott hagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát. Tegyük rá a rozmaring ágakat, vagy szórjuk meg az őrölt rozmaringgal. Zárjuk le alaposan az alufóliát, és tegyük a húst egy tepsibe, majd tegyük vissza sütőbe. Süssük 20-25 percig. Ettől közepesen átsült lesz, azaz, szeleteléskor a közepe még rózsaszín. Ha átsültebben szeretjük, akkor süssük még 15-20 percig. Vegyük le a fóliát és tegyük a húst tálra, majd az asztalnál szeleteljük fel. Köretként serpenyőben, oliva olajon pirított burgonyát, fekete olíva bogyót, vajban párolt zsenge zöldségeket (sárgarépa, zöldborsó, karfiol, brokkoli) készítsünk hozzá.

Ezt a klasszikusnak számító fogást ajánljuk pincészetünk egyik zászlósborához, a Birtokbor család 2005-ös évjáratú Egri Bikavérjéhez.

 
     
 
   
   |   tovább