Receptajánló
Szőlős, cukkinis marharagu

Hozzávalók (4-6 személyre)
1 kg marhafelsál, vagy fehérpecsenye
2 db. cukkini (közepesen zsenge, kb. 20-25 cm hosszú)
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl. száraz vörös bor
100 gr. friss kék szőlő (leszemezve értendő a súlya)
2 dkg vaj
2 evőkanál olíva olaj
só, őrölt bors
  Előkészítés:
Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát és szeleteljük fel hajszál vékonyra. Mossuk meg a cukkinit, vágjuk le a szárvéget és daraboljuk fel kockákra. (Meghámozni nem muszáj!)
Vágjuk fel a húst kb. 4 cm-es kockákra.

Elkészítés:
Egy nyeles, mélyebb serpenyőben (vagy lábasban) melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vajat, majd a húskockákat. Sózzuk, borsozzuk meg, majd pirítsuk meg a húskockákat aranybarnára. Ezután adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, öntsük fel a borral, forraljuk fel, majd lefedve, lassú tűzön pároljuk kb. 30 percig. Tegyük hozzá a cukkinit, majd újabb 15 perc múlva a szőlőszemeket. Pároljuk együtt további 15 percig, és már tálalhatjuk is. Menet közben, ha szükséges, mindig adjunk hozzá egy kis vizet.


 
  Köretként petrezselymes rizst, vagy bő forró olajban, egészben sütött bébi burgonyát ajánlunk hozzá.

Ez a fogás szépen kiemeli kékfrankos boraink ízeit, aromáit. Akár a Birtokbor család 2005-ös, akár az Arcanum borcsalád 2006-os Egri Kékfrankosa mellé elkészíthetik.
 
 
   
   |   tovább