Receptajánló
Tejesbárány combja parajjal és mángoldos burgonyával

Hozzávalók: (6 főre)
2 db. tejesbárány comb (kb. 700-800 gramm/db)
1 csontos tejesbárány nyak, felszeletelve
400 gr. kifliburgonya
1 szép sárgarépa
1 szép szál zöldhagyma
1/2 (csomag) szárzeller
1 szál kakukkfű
100 gr. vaj
600 gr. leveles paraj (friss, vagy fagyasztott)
1 szép nagy kerti mángold szára
tengeri só
frissen őrölt bors
1/2 citrom leve
  Elkészítés:
Enyhén sózzuk be, majd kevés vajon futassuk meg a bárány nyak szeleteket, hogy szép színt kapjanak. Majd eresszük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és kis tűzön hagyjuk főni, párolódni, amíg a hús megpuhul.
Tisztítsuk meg a friss spenótot, majd néhány percre dobjuk lobogó, forrásban lévő enyhén sós vízbe, majd szűrjük le, és hideg vízzel alaposan öblítsük át, hűtsük le. A fagyasztott leveles spenótot csak hagyni kell kiengedni egy szűrőben, hogy a leve elfolyjon.
Tisztítsuk meg a kerti mángold szárát, vágjuk kb. 4 x 1 cm-es hasábokra, és tegyük hideg citromos vízbe őket, nehogy megfeketedjenek.

A báránycombokat dörzsöljük be sóval, majd futassuk meg forró vajon, mindenütt, hogy szép kérge képződjön, tegyük egy tepsibe, locsoljuk meg a serpenyőben maradt vajjal, és toljuk be 180 fokra felmelegített sütőbe. Süssük kb. 15-20 percig.

 
  Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés vajat, a bárány nyak húsát "filézzük le“ a nyakcsontokról, és dobjuk rá a forró vajra. Pirítsuk ropogósra. Adjuk hozzá a lecsepegtetett parajlevelet, az összezúzott fokhagymát és villával keverjük össze. Sózzuk, borsozzuk, és pároljuk össze, szükség szerint a bárány nyak főzőlevéből hozzáadva egy keveset.

Tisztítsuk meg a sárgarépát és a burgonyát, karikázzuk fel kb. ½ cm-esre, a zellert aprítsuk fel kis darabokra, a zöldhagymát vágjuk finommetéltre, majd dobjuk egy lábasban felolvasztott 2-3 dkg vajra. Adjuk hozzá a mángold darabokat is, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel a bárány nyak főzőlevével, úgy hogy ellepje a zöldséget. Főzzük kb. 15-20 percig, amíg a krumpli megpuhul. Utána szűrjük le, tegyük tálba.
 
  A báránycombok csontját vegyük ki, majd a húst még pár percre toljuk vissza sütőbe.
Tálaláskor külön tálon tegyük a báránycombot, külön a parajt és a külön a mángoldos burgonyát az asztalra.

A zamatos, fiatal bárányhús tökéletesen kiemeli Pinot Noir boraink eleganciáját. Akár a 2006-os Egri Pinot Noir-t, akár az Arcanum család 2007-es évjáratú Pinot-ját választhatjuk ehhez a fogáshoz.
 
   |   tovább